معرفی وبلاگ
ندانم که این مرز مینو سرشت که گویی بهشت است از زرع و کشت کدامین بر و بوم ارزنده است که طنازی او برازنده است عروس طبیعت بت دلستان که پوشیده پیراهن پرنیان بود اصفهان، اصفهان، اصفهان، که بی او صفایی ندارد جهان بود اصفهان جلوه ای از بهشت بویژه به هنگام اردی بهشت مگو اصفهان است نصف جهان نیرز جهان هیچ بی اصفهان بود اصفهان قلب ایران زمین بود اصفهان به ز ما چین و چین
دسته
شاهنامه
گروه اصفهان شناسي زنده رو د
دانلود كتاب
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 137880
تعداد نوشته ها : 82
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

 اين حمّام در شمال شرقي خيابان سپه فعلي و در شمال ميدان چهار حوض قديم اصفهان قرار داشت. اين حمّام را يكي از خواجه‌سرايان سلاطين صفويه به نام خسروآقا با اسلوب و استحكام خاصي ساخته بود. حمّام خسروآقا از نظر معماري و مصالح ساختماني و وسعت، جزء بناها و آثار تاريخي محسوب مي‌شد. آب مصرفي آن از چاه تأمين مي‌گرديد و هم سطح زمين ساخته شده بود و از نظر اكسيژن و بهداشت كمبود نداشت. از اين حمّام بسيار زيبا داستانهاي جالبي به يادگار مانده است. چند سال قبل افرادي ناشناس(!) اين حمّام را شبانه با عنوان و بهانة تعريض خيابان خراب كردند، كه هم از طرف مردم و هنرمندان و علاقمندان تاريخ و فرهنگ و آثار معماري ايران و هم از سوي سازمان يونسكو بسيار اعتراض و سر و صدا ايجاد كرد. حمّام شاه: اين حمّام در بازار اصفهان قرار دارد. اگرچه باني و سازنده آن معلوم نيست اما از مجلل‌ترين و زيباترين حمّامهاي اصفهان بوده است. حمام شاه با سنگهاي مرمر و كاشيكاريهاي زيبا و نقاشيهاي ارزشمند تزئين يافته است. در اين حمّام چاله حوضهايي جهت آب‌بازي و شنا وجود داشته كه در حال حاضر هم وجود دارد، ولي چند سالي است كه از آن استفاده نمي‌شود.

دسته ها : گرمابه ها
1390/10/4 11:28 صبح

 

 

آسياب كه نام ديگر آن طاحونه مي‌باشد، در نقاط مختلف جهان به صورتهاي متفاوتي وجود دارد و براي آرد كردن گندم و غلات ديگر جهت نان پختن و مصارف مختلف از آن استفاده مي‌شود.
ريشة اين كلمة «آسِ» مي‌باشد كه اگر با آب بچرخد آن را آسياب (آس + آب) مي‌گويند و بدين قياس چنانچه با باد بچرخد بايد به آن «آسِ باد» گفته شود. نوع دستي آن در منازل، با قطع كوچكتر وجود دارد دو سنگ مسطح است كه بر روي هم قرار مي‌گيرند. دسته‌اي به سنگ رويين متّصل است كه با دست چرخانده مي‌شوند و نام اين نوع آسياب، دستاس (دست + آس) است كه بدان «آردچي» و «آرچي» نيز مي‌گويند. با اينهمه، جز در مورد اخير، اين وسيله با هر چه بچرخد، آن را آسياب مي‌گويند.
ساختمان آسياب:

 آسياب از دو قسمت مجزّا تشكيل شده: 1- قسمت خارجي: كه شامل آبگير و چرخ و پره‌هاي آسياب است. اين قسمت آسياب در فضاي آزاد و كنار نهر آب قرار دارد. بدين صورت كه از نهر، شاخه‌اي جدا كرده آب را در يك كانال شيب‌دار جاري مي‌سازند و محور و چرخهاي آسياب را طوري در مسير جريان آب قرار مي‌دهند كه آب، بر چرها مسلّط بوده و مانند آبشاري كم ارتفاع بر روي پره‌هاي چوبي آسياب بريزد و آن را به چرخش درآورد. اين پره‌ها نيز محور را به چرخش در مي‌آورند. محور هم به سنگ رويين آسياب، متصل است كه روي سنگ زيرين مي‌چرخد. و دانه‌هاي گندم كه به وسيلة يك ناودان، ميان دو سنگ مذكور مي‌ريزند، بر اثر همين سايش و اصطكاك دو سنگ، خرد و نرم شده، به آرد تبديل مي‌شوند. شاعر به همين امر نظر دارد كه مي‌گويد:
مرد بايد كه در كشاكش دهر سنگ زيرين آسيا باشد

اطراف اين كانال آبشار مانند و چرخهاي چوبي آسياب، فضاي تماشايي و زيبايي پديد مي‌آمد كه صاحبان آسياب با كاشتن درختان بيد و چنار، گردشگاه كوچك و خنكي جهت استراحت مردم تهيه مي‌كردند و فوران آب بر اثر چرخش پره‌هاي آسياب به خنكي و زيبايي اين امكان مي‌افزود.
2- ساختمان داخلي يا كارخانة آسياب: در اين محل چند اتاق ساخته شده، يكي جهت استراحت آسيابان كه مسؤول آسياب است و ديگري جهت انبار گندمهايي كه بايد آرد شود، اتاق سوم جهت انباركردن آرد و بالاخره مخزني كه از سطح زمين بالاتر قرار گرفته و گندم‌ها را در آن مي‌ريزند تا به وسيلة ناوداني كه در پايين ان مخزن قرار دارد، در سوراخي كه روي سنگ متحرّك و مدوّر بزرگ بالايي ايجاد شده، بريزد و از آنجا بر روي سنگ زيرين آسيا ريخته شود كه ثابت است و به همان اندازة سنگ بالايي است. گندمها ميان اين دو سنگ نرم شده و به صورت آرد در مي‌آيند. در قسمت پايين‌تر از سطح كارخانه، مخزن ديگري به نام «كَته» ساخته شده كه آردهاي آماده، از لابلاي دو سنگ آسياب به وسيله ناودان دوم درون آن مخزن ريخته و انبار مي‌شوند.
در قديم هر كس وارد اين كارخانه‌ها يا به قولي آسيابها مي‌شد، آردهاي معلق در فضا به سر و رويش مي‌نشست و گردآلود مي‌شد كه به خصوص موهاي سياه او سپيد مي‌گشت و مَثَل معروف «ما اين موها را در آسياب سفيد نكرده‌ايم» از آنجا ناشي شده است. همچنين مردم كيسه‌هاي گندم را براي آرد كردن به آسياب مي‌بردند، كه معمولاً گندمهاي مردم به خصوص گندمهاي نامرغوب و مرغوب، با هم مخلوط مي‌شد و گاهي آردهاي خوب نصيب كسي مي‌شد كه گندم نامرغوب تحويل داده بود و به عكس. در اينجا صاحبان گندم اعتراض مي‌كردند و آسيابان هميشه جوابي آماده داشت و مي‌گفت: «اشتباه شده است.» كه مَثَل معروف «اشتباه را آسيابان مي‌كند» نيز از همين جا پديد آمده است.

1- آسياب چهار سنگ شيخ يوسف 2- آسياب چهار سنگ تپه اشرف واقع در نزديك پل شهرستان 3- آسياب عليخانيان 4- آسياب حسن حاج عليشاه واقع در خيابان مشتاق 5- آسياب حسين‌زاده كه كمي بالاتر از آسياب حاج عليشاه قرار داشته است. 6- آسياب معروف حسين واقع در بالاي خيابان مشتاق 7- آسياب كلانتر كه شهرت داشته و با دو سنگ كار مي‌كرده است. 8- آسياب نازستان 9- آسياب دروازه شيراز كه تا چندين سال پيش وجود داشت10- آسيابِ خان، كه در اصفهان معروف بوده است. 11- آسيابِ حاج رسولِ روغني، اين اسياب در منطقة ناژوان قرار داشته و داراي چهار سنگ بوده است. 12- آسياب نعمت‌الله عظيمي كه آن هم در ناحية ناژوان قرار داشته و داراي دو سنگ بوده

 13- آسيابِ خان  كه داراي سه سنگ بوده و در نزديكي پاركِ پل وحيد كنوي قرار داشته است. 

14- آسياب باغ پلاسون كه دنبالة بيشة خليفه‌گري ارامنه جلفا در حد فاصل بين خيابان نظر و پارك بوده است. 15- آسياب ارامنه جلفا واقع در نزديكي شكرچيان جلفا 16- آسياب هزار جريب كه متعلق به محمدآقا ضرابي بوده و در دروازه‌شيراز، نزديك كارخانة پپسي كولاي كنوني قرار داشته است. 17- آسياب حاج مصطفي كه در انتهاي خيابان حكيم نظامي و ابتداي محلّة حسين‌آباد قرار داشته و متعلق به حاج مصطفي حسين‌آبادي بوده است. 18- آسياب محمود يخي كه در دستگرد خيار بوده و آخرين مالك آن محمود يخي بوده است. 19- آسياب آقا كه آنهم در حومه اصفهان و در فلاورجان قرار داشته و داراي دو سنگ بوده است. 20- آسياب علي آردي كه در پيربكران قرار داشته و داراي دو سنگ بوده است. 21- و آسياب فهامي واقع در مارنان كه ابتدا آبي و در حال حاضر ماشيني شده است. ضمناً‌ در بسياري از خيابانهاي اصفهان كوچه‌هايي به نام كوچة آسياب وجود دارد كه هر كدام از آنها محل يك آسياب بوده است و فقط نامي از آن مانده است.
اينها نمونه‌‌اي از آسيابهاي متعدّد اصفهان بوده كه حتي يك باب از آنها باقي نمانده است. همة آنها خراب شده و به خيابان و خانه و پارك تبديل شده‌اند و به جاي آن از كارخانه‌هاي معظم برقي كه كارآيي قابل توجّهي دارند استفاده مي‌شود.

 

دسته ها : آسياب
1390/10/4 11:25 صبح


 

اصفهان داراي آب و هواي چهارفصل است. امّا از جهتي اين شهر در منطقة مركزي ايران و نزديك به كوير واقع شده و در مواقع خاص، از گزند بادهاي گرم كويري در امان نيست، بخصوص در فصل تابستان. به همين مناسبت در اين مواقع وجود يخ اهميّت بيشتري پيدا مي‌كند. از آن گذشته رستورانها، مهمانخانه‌ها، قهوه‌خانه‌ها و بستني‌فروشيها در بيشتر فصول سال به يخ نيازمندند. يخ در اصفهان در طول سالهاي متمادي به طريقة سنّتي تهيه مي‌شده كه اطلاع از طرز تهيه آن جالب توجه است.

طرز تهية يخ به طريق سنّتي:

ابتدا زمين بزرگي به مساحت چند هكتار براي اين كار در نظر مي‌گرفتند. در زمين، ابگيرهايي به صورت كرتهاي بزرگ ب طول 50 و عرض 20 متر و عمق بيش از نيم متر آماده آبگيري مي‌كردند. در اواخر پاييز يا اوايل فصل زمستان هنگامي كه هوا به سردي مي‌گراييد، شب هنگام، در قديم آب رودخانه يا مادي را در آبگيرها انبار مي‌كردند، تا منجمد شود. كارگراني هم دايم در چند نوبت بر روي يخها آب مي‌پاشيدند تا يخ‌ها منسجم‌تر و قطورتر گردد. در سراسر طول سمت جنوبي زمينها ديواري قطور به ارتفاع بيش از ده متر از گل رس يا ملات ديگر، بنا مي‌كردند. آنگاه در قسمت شمال ديوار به فاصله دو سه متري، فضايي را به طول بيش از سي متر و عرض 6 متر و عمق 2 متر حفّاري كرده، گودالي عميق مي‌ساختند و مدخلي شيب‌دار يا با پلّه، تا سطح زمين مي‌ساختند و كف آن را با حصير يا پوشال مي‌پوشانيدند.

كارگران يخ كش، با وسايلي كه در اختيار داشتند يخهاي منجمدشدة كرتها را مي‌شكستند و قطعات سنگين و بزرگ را با وسايل مخصوص حمل كرده و در گودال ذكر شده چال مي‌كردند. اين كار آنقدر تكرار مي‌شد تا يخِ كرتها به اتمام برسد. سپس در شبهاي بعد كه هوا سرد مي‌شد باز عمل آبگيري تكرار مي‌گرديد و دوباره پس از منجمد شدن، يخها به مخزن حمل مي‌شد تا گودال، پر از بخ شود. آنگاه با حصير و پوشال سطح يخها را مي‌پوشاندند تا اشعة آفتاب و گرماي هوا بر روي يخها اثر نكند و يخها آب نشود و چند ماهي در مخزن باقي بماند. از اواسط بهار صابحان يخچالها، به فروش يخها مي‌پرداختند. به همين مناسبت ابزار كار كه عبارت از گاري يا الاغ يخ كش بوده، آماده مي‌كردند و كارگران از مدخل شيب‌دار يا پله‌دار كنار گودال پايين‌رفته، انبوه پوشالها را كنار زده، يخها را به گاريها منتقل مي‌نمودند و از محل يخچال به خيابانهاي اطراف و كافه‌ها و بستني‌فروشيها و رستورانها و مراكز ديگر حمل مي‌نمودند و به فروش مي‌رساندند. در اين مواقع هر چقدر هوا گرمتر مي‌شد صاحبان منازل و مغازه‌ها بيشتر براي خريدن يخ هجوم مي‌آوردند. حتّي گاهي مستقيماً به محل يخچال مراجعه مي‌كردند و يخ خود را از محل كارخانه تهيه مي‌نمودند تا ارزانتر تمام شود.

تعداد اين يخچالها به درستي معلوم نيست زيرا هر محلّه نسبت به جمعيّت خود يكي دو يخچال داشت كه يخ آنها را تأمين مي‌كرد. بيشتر اين يخچالها نيز يا به نام محلّة خود، يا به نام مالك و تهيه كنندة يخ شهرت مي‌يافتند.

در كتاب «نصف جهان في تعريف اصفهان» تأليف محمد مهدي بن محمدرضا الاصفهاني تعداد يخچالهاي اصفهان چهل باب ذكر شده و نوشته است كه تعداد يخچالهاي اصفهان بيش از اين تعداد بوده است. البته تهيه يخ به طريقة سنّتي فوق جهت مصرف مستقيم، بهداشتي نبوده، زيرا ممكن بود هم آب ورودي به مخازن و يا كرتها آلوده باشد و هم زمين يخچال و پوشالها و حصيرها آلودگي داشته باشند. اما از نظر اقتصادي بسيار مقرون به صرفه بوده و اگر از اين يخها به طريقة غيرمستقيم استفاده مي‌گرديد، مسئله آلودگي مرتفع مي‌شد. پس از پيدايش يخ ماشيني يا به قولي، يخ مصنوعي، كه در كارخانه‌هاي مخصوص تهيّه مي‌گردد مشكل آلودگي آن از بين رفت و چنانچه از آب سالم و لوله‌كشي جهت تهيه آن استفاده شود قالبهاي مكعبي شكل يخهاي سفيد اين كارخانه‌ها روز به روز مصرف بيشتري پيدا مي‌كند.

 

دسته ها : يخچال
1390/10/4 11:24 صبح

آداب و سنن هر ملّتي فلسفه خاصّي دارد، اگر آن ملت علاوه بر قدمت از فرهنگ متعالي نيز برخوردار باشد آداب و سنن آن بس ارزنده و آموزنده است. يكي از سنن باستاني مردم اصفهان كه گويا از عشاير و به خصوص عشاير بختياري سرچشمه گرفته است، نصب شير سنگي روي قبور بعضي از اشخاص بوده است كه امروز ديگر متداول نيست. اين رسم كهن از اين قرار بوده كه اگر پهلواني يا مرد صاحب‌ نامي يا انسان فداكار و خيّري كه در جنگاوري يا تيراندازي و سواركاري شهرت و مقامي داشته، مي‌مُرد، پس از مرگ، روي قبر او نسبت به اهميّت و ارزش متوفي، سنگ زيبايي به شكل شير كه سمبل شجاعت و مردانگي است، تراشيده و نصب مي‌كردند.

تا چندي پيش در قبرستانهاي عشاير ايران به خصوص در منطقة بختياري، شيرهاي سنگي كوچك و بزرگ بسياري ديده مي‌شد كه ابهّت و جلوه خاصّي به گورستان مي‌داد. علاوه بر عشاير، در بعضي از شهرها نيز اين رسم معمول بود، از جمله در اصفهان نيز شيرهاي سنگي بسيار زيبايي در گورستان تخت فولاد، بر روي قبور بعضي از پهلوانان نامي نصب بوده، ولي در اواخر قاجار كه بسياري از سنگهاي بزرگ و زيباي قبور تخت فولاد را جهت مرمت پل خواجو به آنجا آوردند، بعضي از اين شيرهاي سنگي را نيز از مكان اصلي خارج كردند. يكي از آنها، همان مجسمة شير سنگي است كه هم‌اكنون در جنوب پل خواجو مستقر است. از مهمترين شيرهاي سنگي اصفهان كه به غنيمت نرفته است، شيرهاي سنگي زير را مي‌توان نام برد:

1- شير سنگي محلّة درب كوشك: طول اين شير يك متر و هشتاد سانتيمتر و ارتفاع آن يك متر و بيست سانتيمتر بوده و از سنگ يكپارچه تراشيده شده بود. اين شاهكار هنري در سال 1086 هجري ساخته شده بود اما هنگامي كه مي‌خواستند اين شاهكار حجّاري را جهت نمايش به سقف بازار قيصريه آويزان نمايند زمين خورد و شكست.

2- شير سنگي امام زاده اسماعيل كه بسيار ديدني و قابل توجيه است.

3- شير سنگي امام زاده احمد كه در دروازه حسن آباد قرار دارد.

4- شيرسنگي آب بخشان هم سوابق تاريخي دارد.

5- شير سنگي ستي فاطمه بسيار قابل توجّه بوده است.

6- دو شير سنگي كوچك و بزرگ در شاه مير حمزه هنوز خودنمايي مي‌كنند.

7- شير سنگي طوقچي از نظر عظمت و زيبايي قابل توجه بوده است.

در خاتمه به مناسبت اينكه اساساً شير سنگي نماد پهلواني است، نام بعضي از پهلوانان افتخارآفرين را يادآور مي‌شويم:

- پهلوان حسين مارناني - ملاّباقر، مشهور به ديو سفيد اصفهاني - محمد غلاف گر لنباني اصفهاني - علي‌ عسگر بيك طوقچي باشي - حاجي عشور لرشيراني  - دايي كثير هفت  -  آقاي بختياري  -‌جعفربيك قمشه‌اي - محسن بيك سميرمي - براتعلي بيك  - عطّارباشي لنباني - شيرمحمدبيك لنجاني  - شاهوردي بيك جرقويه‌اي - داراب بيك قهّابي - سمندربيك چهارمحالي - طهماسب خوزاني  - رستم بيك فروشاني  - جعفر علي‌بيك ورنوسفادراني - زبردست بيك فريدني -  گودرزبيك جئي - رحمان بيك گزي  - ميرابراهيم بيك برخواري.

فيلمي هم به نام شيرهاي سنگي به كارگرداني آقاي مسعود جوزاني ساخته شده كه بسيار قابل توجه است.

دسته ها : شير سنگ
1390/10/4 11:22 صبح

 

 باغ پرندگان فعاليت خود را در مرداد ماه 1375 آغاز كرده است. اين باغ با مساحتي بالغ بر 55000 مترمربع يكي از جاذبه هاي تفريحي شهر اصفهان است. اين مجموعه كه بخشي از پارك جنگلي ناژوان و رودخانه زاينده رود است از معدود باغهاي پرندگان در خاورميانه مي باشد. مساحت داخلي زير توري باغ 17000 مترمربع و مساحت توري كه بر روي 16 ستون متحرك به ارتفاع حداكثر 32 متر قرار گرفته است 40000 مترمربع است.

باغ پرندگان توسط شهرداري اصفهان احداث شده است و اكنون تحت مديريت طرح ساماندهي ناژوان و صفه اداره مي شود.

اين مجموعه از قسمتهاي مختلفي تشكيل شده است كه به اختصار به معرفي آنهامي پردازيم

دسته ها : اماكن ديدني
1390/10/4 11:20 صبح

اصفهان، اين شهرلاجوردي كه چونان نگارستاني دلپذير، و مرواريدي گرانبها و بي‌بديل در مركز فلات ايران زمين خوش مي‌درخشد، اينك در طلوع راستين ديگري از رونق آباداني زيباتر و با شكوهتر از ديروز و روزگاران پيشين با پرنيان رنگ در رنگ گلها و فضاهاي سبز و دلاويزي كه در هر كوه و برزنش چشم نوازي مي‌كنند، در هم مي‌آميزد تا زيبايي و شادابي را در فضاهاي شهري مفهومي تازه بخشد.

در عصري كه «ماشينيسم» و رشد قارچ‌گونه صنايع آلاينده، محيط زيست انسان و موجودات زنده را به مخاطره افكنده و آلودگي هوا سر منشأ بسياري از بيماريهاي تنفسي و مرگ و ميرهاي ناگهاني شده است، و در فصلي از تاريخ كه خطرات ناشي از آلودگي هوا و كاهش موحش نازك شدن لايه اوزن نگراني عموم ملل جهان را برانگيخته است و آينده‌اي تاريك را براي ابناء بشر به تصوير مي كشاند، نمي‌توان در چاره‌انديشي و يافتن راه برون رفت از مشكلات تعلل ورزيد. بايد باور كنيم كه يك نهضت بزرگ ملي در ايجاد يك محيط سالم شهري مي‌تواند التيام بخش و ضامن سلامتي روح و جسم شهروندان باشد. پس بايد دريچه‌اي به باغ اميد گشود و رويش و سخاوت را به نظاره نشست.

خوشبختانه از چند سال پيش به اين سو، فضاهاي سبز شهر اصفهان در پرتو برنامه‌ريزيها و تلاشهاي شهرداري و سازمان پاركها و فضاهاي سبز گسترش يافته است، به گونه‌اي سرانه فضاي سبز اين شهر به ازاي هر شهروند به مرز حدود 5/13 متر مربع رسيده كه در يك مقايسه اجمالي به حداقل استاندارد جهاني يعني 15 متر مربع نزديك شده است. اين فضاهاي سبز كه مشتمل بر فضاهاي دل‌انگيز حاشيه زاينده‌رود و پاركهاي محلي و كوهستاني و جنگلي است زيبايي، شادابي و پالايش نسبي هواي شهر اصفهان را باعث گرديده است

باغ بزرگ گلها است و جاي جاي آن باغ در باغ، اما اين پروژه معظم واسطه عقد پاركهاي شهر به شمار مي‌رود. ويژگي و امتياز منحصر به فرد اين باغ را بايد در وجوه چندگانه تفريحي، فرهنگي، آموزشي و تحقيقي آن جستجو كرد كه اميد مي‌رود با جذابيتهاي چشمگير خود، استعدادهاي توريستي شهر اصفهان را بيش از پيش افزايش دهد و تقويت كند.

اين طرح به عنوان يكي از طرحهاي مهم و بزرگ اصفهان+22 به بهره‌برداري مي‌رسد تا بدينوسيله بر زيباييها و مناظر ديدني اين شهر بيفزايد و دانشجويان و دانش‌پژوهان بتوانند از اين مكان استفاده نمايند و اوقات فراغت خود را با گل و گياه سپري كنند.

در طراحي اين باغ اقليم خشك منطقه اصفهان مورد توجه قرار گرفته و آب به صورت فواره‌هايي كوتاه جريان مي‌يابد و سرانجام به بركه برخورد مي‌كند، همچنين عناصر و مختصات فرهنگ معماري سنتي اصفهان در بناهاي اين باغ تبلور عيني يافته است.  

معرفي قسمتهاي مختلف مجموعه باغ گلها

پاويون ورودي :


 

ساختماني به ابعاد 6×9 و ارتفاع 6 متر در دو اشكوب است كه طبقه همكف آن مشتمل بر دو قسمت شمالي و جنوبي (در سمت شمالي پلكان ساختمان و سمت جنوبي دفتري جهت ارائه بروشور و اطلاعات باغ و نمايش بذر گلها) مي‌باشد. طبقه اول به صورت صفه است، كه از اين صفه مي‌توان محوطه كلي پارك را نظاره نمود و طبقه دوم كه شامل يك سالن است براي ارائه فيلم و اسلايد انواع گياهان منظور گرديده است.

باغ صخره‌اي :

وسعت اين باغ 2500 متر و ارتفاع 3 متر است و 250 گونه گياهان صخره‌اي كه نمايي از طبيعت را ارائه مي‌نمايند، در اين باغ كاشته شده است.

آبشار باغ :

اين آبشار در سمت شرقي باغ صخره‌اي قرار دارد و از ارتفاع چهارمتري حجم قابل توجهي از آب به داخل بركه ريزش مي‌كند و جريان مي‌يابد. در ساختمان آبشار از انواع سنگهاي رودخانه‌اي استفاده گرديده است تا آبشار كاملاً طبيعي جلوه نمايد.

بركه :

به منظور تلطيف هوا و پرورش انواع گياهان آبزي، در طرح باغ بركه‌اي به مساحت حدود 3500 متر مربع در ضلع جنوب شرقي باغ پيش‌بيني گرديده است.

محوطه مخصوص كودكان :

در اين محوطه با استفاده از انواع پرچينها طرحي پيش‌بيني گرديده است كه بچه‌ها بتوانند با گريز و اختفاء ساعاتي از وقت خود را در باغ بگذرانند.

محوطه باغ :

سطح كلي قطعات باغ جمنكاري و با پيش‌بيني انواع باغچه‌ها در طرحهاي متنوع استفاده از گلهاي فصلي يكساله، دو ساله، دائمي و درخچه‌هاي زينتي ممكن مي‌گردد. در مركز باغ طرح فرش كه يكي از نقشهاي اصيل و ديرينه اصفهان است و گل و بوته و ترنج فرش از انواع انشاء گلها استفاده مي‌گردد، معابر باغ كه حدود 5000 متر مربع است با نوعي كفپوش (سنگهاي گرانيت) با طرحهاي خاص مفروش گرديده است.

 

 

 

باغ رز:

در قسمتي از باغ ، باغچه‌هايي به منظور كشت انواع گل رز در ايران در نظر گرفته شده است.


آمفي تئاتر روباز :

در ضلع شرقي باغ گلها، در انتهاي محور اصلي به منظور برگزاري نمايشگاههاي مختلف و مراسم جشن و سخنراني، با استفاده از تنه درختان فضايي به شكل آمفي تئاتر پيشبيني ‌ شده است كه ظرفيت آن حدود 250 نفر مي‌باشد.

گلخانه :

به منظور پويا بودن باغ گلها، با توجه به شرايط اقليمي اصفهان و كمبود گل در فصل زمستان، مجموعه گلخانه به مساحت 700 متر مربع در ضلع مال شرق باغ پيش‌بيني شده است كه با فراهم نمودن انواع اقليم در طول فصل زمستان بازديد كنندگان مي‌توانند نظاره‌گر انواع گلها باشند.

نرده‌هاي اطراف باغ :

با توجه به تنو‏ع گلها و گياهاني كه نياز به مراقبت ويژه‌ دارند، اطراف باغ با نرده‌هاي ساده و ديوار سبز انواع پرچين محصور، به گونه‌اي كه ضمن جلوگيري از تردد افراد به صورت ديواره‌اي سبز محدوده باغ را مشخص سازد.

 

 

 

باغ گياهاني دارويي و خوراكي :

اين مجموعه با مساحتي در حدود 1170 متر مربع داراي 132 گونه از انواع گياهان دارويي و خوراكي موجود در مناطق مختلف ايران مي‌باشد كه بر اساس يك سري مطالعات، انتخاب و نسبت به كشت آن اقدام شده است. موقعيت اين مجموعه در شمال باغ مي‌باشد.

باغ سوزني برگان :

اين قسمت داراي انواع درختان سوزني برگ مي‌باشد كه مساحتي بيش از 2166 متر مربع از باغ را به خود اختصاص داده و در منتهي‌اليه درياچه واقع گرديده است. تنوع گونهها در اين مجموعه بالغ بر 86 گونه مي‌باشد.

باغ گياهان پيازي :

اين مجموعه نيز با انواع گياهان پيازي شكل گرفته، همچنين سعي شده با استفاده از تعداد قابل توجهي از گونه‌هايي كه با شرايط آب و هوايي اصفهان سازگاري دارند، منظره زيبايي به نمايش گذاشته شود.تعداد گونه‌هاي اين مجموعه 38 گونه و مساحت آن بالغ بر 740 متر مربع است.

مجموعه گونه‌هاي زنبق :

اين مجموعه نيز با مساحتي در حدود 900 متر مربع درضلع شرقي باغ و در كنار آمفي تئاتر با تعداد 46 گونه گياهي پيش‌بيني شده است كه داراي گونه‌هاي متعدد زنبق مي‌باشد.

 

 

 

مجموعه پرچين :

به منظور جداسازي و تفكيك قطعات مختلف از پرچينهاي متفاوت با گونه مورت، انواع شمشاد، و زرشك استفاده گرديده كه طول عمليات اجرايي در اين بخش به 1540 متر بالغ مي‌گردد.

مجموعه گونه‌هاي داوودي :

اين مجموعه نيز با مساحتي در حدود 900 متر مربع در ضلع شرقي باغ با تعداد 26 گونه گياهي پيش‌بيني شده است كه داراي گونه‌هاي متعدد از گلهاي داوودي مي‌باشد.  

آب نما :

معابر اصلي و فرعي با استفاده از آب نماهايي به قطع 80×40 سانتيمتر همراه با فواره‌هاي متعددا جرا گرديده كه طراوت و زيبايي‌ خاصي به مجموعه بخشيده است. آب مورد استفاده از مركز باغ به منتهي اليه آب نماها متصل شده و پس از برگشت مجدد به صورت چرخشي جريان مي‌يابد.

به منظور كاهش هزينه‌ كارگري و حداكثر استفاده از آب و همچنين ايجاد محيطي مرطوب، از آبياري تحت فشار استفاده شده و كليه سطوحي كه امكان آبياري باراني در آن وجود دارد، تحت پوشش طرح فوق قرار گرفته است.

جهت تأمين نور مناسب و روشنايي باغ در شب از پايه‌هاي بلند به همراه پروژكتور جهت نورپردازي به روش متمركز استفاده شده است. همچنين پايه‌هاي كوتاه با نور ملايم در مسيرهاي حركت پيش‌بيني گرديده است كه فضاي زيبايي را در شب ايجاد مي‌نمايد.

با عنايت به فلسفه وجودي باغ مبني بر ارائه انواع گلها سازگار با شرايط آب و هوايي اصفهان مجموعاً درقسمتهاي مختلف باغ تعداد 395 گونه گياهي كاشته شده .

مشخصات فني باغ گلها :

سنگ گرانيت : 4000 متر مربع

جدول‌گذاري محوطه باغ : 4200 متر طول (از نوع تيشه‌اي)

مساحت ساختمان سر درب ورودي : 180 متر مربع

محوطه‌سازي پاركينگ : 4345 متر مربع

جدول ‌گذاري پاركينگ : 600 متر طول

كانال سازي با سنگ تيشه‌اي: 300 متر طول

احداث حوضها با سنگ تيشه‌اي : 80 متر مربع

احداث بركه : 3177 متر مربع

(كف بركه از سنگ ضايعات و بدنه‌ها از سنگ لاشه ساخته شده است)

كف فرش : 2500 متر مربع

زيرسازي در كل معابر باغ : 7453 متر مربع

محوطه سازي ورودي با سنگ مالون : 1500 متر مربع

بدنه سازي با سنگ مالون : 250 متر مربع

دسته ها : اماكن ديدني
1390/10/4 11:18 صبح
Susa Web Tools

Susa Web Tools


ساعت فلش


Pichak go Up
تماس با ما

کد تماس با ما


مترجم سايت

مترجم سايت

جاوا اسكريپت

X